вторник, 11 август 2009 г.

Говореща кола: Sync на Ford и Microsoft


Sync

Говориш ли си с колата си? Доскоро това би било знак, че имаш някакъв проблем, но сега една нова система на Ford и Microsoft ти позволява да водиш смислен разговор именно с автомобила си, като го караш да те забавлява.

Подобни системи не са нещо ново, но Sync определено е иновативна, защото се контролира само чрез глас и събира в себе си телефона и mp3 плеъра ти, при това без да те окабелява със слушалки. Всичко става чрез аудио системата на самата кола.

Как точно? Телефонът ти се свързва със системата чрез Bluetooth, а за mp3 плеъра или флашката има USB порт. Докато е включен към него, mp3 плеърът също така се зарежда. Оттам нататък остава само да натиснеш съответното копче на волана, което активира Sync. Компютърният глас ще ти отговори: „Моля, кажете команда” и ти можеш да кажеш или „Телефон”, или „USB” и оттам нататък да действаш с това, което си избрал.

SyncПри телефона можеш да използваш всичките опции – на таблото виждаш иконките на батерията, на обхвата, кой ти звъни, и т.н. Можеш да получаваш и съобщения – компютърът ти ще ти ги прочете, докато караш. От съображения за безопасност не можеш да отговаряш, докато караш, но има 20 автоматични отговора, които можеш да наредиш на Sync да изпрати.

Музиката също е лесно достъпна – можеш да търсиш парчета по изпълнител, име на песен или жанр. Музика може да се слуша и от други устройства с активиран Bluetooth.

Sync няма общо с другите компютърни системи на автомобила и евентуална повреда в нея няма да се отрази на колата.

Засега Sync се предлага като опция към Ford Focus от 2008 г., но още от догодина ще може да се добавя и към другите нови автомобили на компанията. Sync добавя към цената на автомобила $395.

Няма коментари:

Публикуване на коментар