вторник, 11 август 2009 г.

Bluetooth 3.0

Днес беше официалното представяне на версия 3.0 на Bluetooth.


Bluetooth 3.0 + HS, както е официалното име (HS = High Speed), предлага много по-бърз трансфер на данни, защото разчита на 802.11 – същия протокол, който се използва от WiFi модули, рутери и т.н.

На практика това означава, че Bluetooth вече не е просто добър начин за изпращане на едно изображение от един телефон до друг. Чрез версия 3.0 могат да се правят прехвърляния от камера към HDTV, от компютър към плеър или принтер и т.н.

Що се отнася до консумирането на енергия, 3.0 наистина се нуждае от повече от предишните версии. Но разликата не е голяма, защото протоколът 802.11 не се включва, докато няма трансфер на данни.

Ъпгрейдването на Bluetooth 2.1 към Bluetooth 3.0 е възможно, но само за компютри, не за мобилни устройства. При това, за да се получи, компютърът трябва да има и 802.11 WiFi радио.

Когато две устройства са с Bluetooth 3.0, те правят peer to peer връзка помежду си чрез WiFi. Оригиналната Bluetooth технология е част от 3.0 и тя именно поддържа по-бързия трансфер. Това позволява съвместимост с по-ранните версии на Bluetooth. По-бързата връзка се установява само ако и двете устройства са с 3.0.

Няма коментари:

Публикуване на коментар