вторник, 11 август 2009 г.

Къде можем да се целуваме и къде не?

Учените за първи път погледнали сериозно на страстните целувания от хигиенна гледна точка. Изследователите взели проби от 20 точки на тялото – от главата до петите. Оказало се, че средно човека го населяват повече от 205 вида бактерии, от които най-многочислените са само четири.

Добрата новина е, че повече от половината от бактериите /51.8%/ са Actinobacteria - „приятелски” вид, по същество защитници на "империята". Една четвърт (24,4 %) - Firmicutes - са полезни бактерии, сред които понякога попадат отделни бактерии, които са възбудители на инфекциозни заболявания..


Отявлените и непримирими „негодници-фанатици” Proteobacteria са малцинство – около 17 %, но сред тях са възбудителите на много неприятни болести, включително коклюш, менингит, гонорея, салмонелоза, язва на бъбреците. Малко повече от 6 % са Bacteroidetes - „приятелските” или тези, които поддържат неутралитет, но при отслабване на имунитета те могат да се превърнат във врагове – болестотворни микроорганизми.


Учените от Националния изследователски институт за генома на човека в САЩ под ръководството на доктор Джули Сегре (Julia Segre) създали карта на тялото на човека, на която са отбелязани с три цвята разположението на различните бактерии. Със зелен цвят отбелязахме местата, където преобладават „приятелските” бактерии;с жълт цвят са местата, където поравно населяват „толерантните” с „екстремистите”; с червен цвят са местата-огнища на напрежение, където е по-добре да не целуваме.


Зелените места можем смело да ги целуваме, дълго и настойчиво. Жълтите – много внимателно, а при червените места сами си поемаме риска , ако ги целуваме.


Най-чистото място


За съжаление учените не са изследвали половите органи и те остават закрити за сега за нашия анализ. Но са известни тези места, които са наоколо - слабините. Там можем смело да целуваме., както и дупето. То се оказа едва ли не най-чистото място. В него живеят 3-4 вида съвсем безобидни бактерии.


Към дупето, като чистота можем да прибавим още кожата зад ухото и около носа.


Открито е и най-мръсното място – предмишницата от страната на дланта. Тук, както и в ямичките на лактите живеят 44 агресивни вида бактерии и няколко все още неизвестни такива. Но преди всичко най-много от тях са под мишниците – около 6 %.


Независимо от това, откритията на Джули Сегре и нейните съратници не трябва силно да влияят на нашите интимни пристрастия. Напълно безопасно изглеждат традиционните места за целуване - гърди, гръб, лице, уши, та даже и дупето. Жалко, че от списъка отпадат меките части на таза . Но какво да се прави, като науката не ги препоръчва.


Мийте се с кисело мляко


Баналният съвет – да се миете след целувките не е толкова ефективен. Дори с антибактериален сапун няма да успеете всичко да измиете. Така ще изчезнат полезните бактерии, освобождавайки място за вредните, - ни уверява британския професор Марк Спигелман (Mark Spigelman) от центъра за инфекциозни болести на университетския колеж в Лондон (Centre for Infectious Diseases and International Health). Според учения е по-добре да се увеличи количеството на полезните бактерии, а това може да се направи чрез „пробиотически вещества от типа на киселото мляко”. Той съветва даже хирурзите да се мият преди операция с такива вещества. Съдържащите се в киселото мляко бактерии биха могли да „колонизират” нашата кожа и да не дадат възможност за разпространение на вредните бактерии.


За справка по нашите ръце живеят повече от 150 вида предимно вредни бактерии. Това са установили биохимиците от Университета в Колорадо - САЩ.


От препоръките на професора се налагат следните изводи: трябва да се измием, след това да се намажем с кисело мляко,. Изчаква се три минути и то се измива, но без сапун и чак тогава можете да се целувате.


Според една древна рецепта е необходимо даже и главата си да намажем с кисело мляко за известно време. Това е полезно против пърхут и против падане на косата, които също са резултат от вредните бактерии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар