вторник, 11 август 2009 г.

Сърбите си присвоиха Шопската салата

Шопите като сърби и шопската салата са стар сръбски специалитет, обяви авторитетен сръбски вестник.

“За произхода на шопската салата може да се спори дълго време, както и за самите шопи, чието име носи салатата”, пише изданието.

Сред аргументите им фигурира, че салатата е част от традиционната кухня на Балканите - по-скоро сръбска, малко българска, македонска или чешка.

Относно шопите, чието име носи салатата, лингвистите твърдят, че живеят на изток от торлаците (етнографска група, населяваща северозападната част на България и от другата страна на границата, покрай река Тимок в Сръбско) в България и говорят шопски език - диалект на българския, който прилича много на сръбския.


През средновековието овчарите и краварите, които населявали Призрен и околностите на Шар планина били наричани шопи, от където идва и наименованието на кулинарното изкушение. Причината е, че този район е известен в цяла Европа с твърдото си сирене, което те слагали в салатата. И днес областта около Шар планина се нарича "Сирената долина".


В тази област се включват още Щтръпце, които сега се намират в Косово. А шопите, както това става обикновено са били асимилирани от народа, където живеят и така са стигнали до днешна България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар