вторник, 11 август 2009 г.

Прогноза за времето през целия век..

Австралийци направиха глобален модел на климатичните промени
Австралийски учени съставиха прогноза за световните климатични промени през следващите сто години. Предсказанията са събрани в книга, наречена Atlas of the Global Water Cycle (Атлас на световния воден цикъл), а основните положения в работата са публикувани в прес релийз на сайта на Австралийския национален университет.

Книгата съдържа около 300 карти и таблици, в които са събрани данни за текущите водни изпарения и течения в големите басейни, както и прогнози за значението на тези параметри. Всички предсказания са направени на база на 20-те най-използвани климатични модела днес.


Тъй като самите модели се отличават по методиката и използваните изходни данни, съответно и прогнозите не са напълно еднакви. Според създателите на атласа, той едва ли ще помогне на читателите да узнаят точно какво ще е времето в определен ден в бъдеще. Той обаче засега е най-добрия опит за създаване на подобна глобална прогноза, която би била изключително ценна за редица обществени области - от транспорта, през земеделието, до борбата с бедствия и кризи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар