вторник, 11 август 2009 г.

Еколози скочиха срещу фестивала "Spirit of burgas"

Те настояват фестивалът да бъде преместен.


От екоорганизацията "Чиста природа" предупредиха, че екологични проблеми заплашват Централния бургаски плаж и прилежащата му част от Морската градина.

Във връзка с втората година на провеждането на фестивала Spirit of Burgas се строят седем сцени и е отредено място за къмпинг на посетителите с капацитет 3 000 души. Еколозите алармират, че щетите, които ще нанесат посетителите на природата в зоната на феста, ще бъдат значителни.


"Въпреки щедро прокламираните мерки, взети от Община Бургас за организиране на грандиозното по мащабите си музикално мероприятие, логичен е въпросът: защо се провежда в Централната част на крайморския град, при положение че подобни инициативи в развитите европейски страни се ситуират на определено разстояние от населените места и при подходящи условия за битуване", питат еколозите.


"Не ми се иска да коментирам анонимни инициативи, още повече, че на няколко пъти сме съобщавали как ще протече фестивалът и какви мерки са взети, както за опазване чистота на фестивалното градче, така и за спокойствието на гражданите. Според мен това е провокациция. Миналата година се прочухме с чистотата и перфектната организация. В момента на мястото на провеждане на фестивала се поставят 130 екотоалетни, има ангажирана охрана, боклукът от контейнерите ще се извозва два пъти на ден от фирма "Титан", а сме наели и допълнително хора за поддръжката на чистотата", съобщи Михаил Куцев, директор на "Летен театър, фестивали и концерти" в Община Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар