вторник, 11 август 2009 г.

Бинарен часовник


Бинарен часовникВъпрос: „Колко е часът?”, отговор: „Само да сметна...”, поглеждане съм циферблата на часовник, където има няколко светлинки без особен смисъл, замисляне и пак отговор: „Нямам никаква представа!”

И как иначе – изглежда, че трябва да си математик, компютърен специалист и още няколко неща накуп, за да кажеш колко е часът с помощта на бинарния часовник.

Виждали сме какви ли не часовници – показващи Северния полюс, със снимки на циферблата, да не говорим за Urwerk. Бинарният часовник обаче е нещо различно.

Идеята му е да използва двоичната (бинарна) система, благодарение на която работят и компютрите ни – 1,0,1,0... Една светлинка на циферблата или е включена, или е изключена, или е 1, или е 0. И следва малко смятане.

Бинарен часовникГорният ред показва часовете, а долният – минутите. За да разбереш колко са едните и другите, „просто” събираш числата, чиито лампички (LED светлини) светят. За да светнат светлините, трябва да натиснеш копчето отстрани на часовника. Цифрите горе са 8, 4, 2 и 1, а долу – 32, 16, 8, 4, 2, 1. Пример – часовникът вдясно. На първия ред светят 4+2+1, значи часът е 7. На втория светят 16+4+2+1, значи минутите са 23. Часът е 7.23.

Казват, че програмистите били много доволни от тази джаджа, защото и без това са свикнали да мислят по системата 1-0, включено-изключено. Също така, този часовник може да излъчва посланието „Да, сложно е, но аз все пак мога да ви кажа колко е часът.” Или пък: „Идея си нямам колко е часът, но и не ме интересува. Пък и тия светлинки са яки, нали?”

Бинарният часовник е още по-добра идея, ако си от хората, които не познават нормалните часовници – с този поне ще имаш оправдание!

Няма коментари:

Публикуване на коментар