вторник, 11 август 2009 г.

Кучетата имат интелект на 2-годишни деца

Сред най-интелигентните породи са: бордър коли, пудел, немска овчарка, голдън ретривър, доберман, коли, лабрадор, папийон, ротвайлер и австралийски кетълдог.

Кучетата са интелигентни колкото 2-годишни деца, установиха психолози.

"Средностатистическото куче притежава интелекта на 2-годишно дете. Това означава, че може да разбира около 165 думи, знаци и сигнали. При най-умните кучета говорим за 250 думи и знаци”, твърдят учените.


Те направили и списък с "най-умните" и "най-глупавите" породи. Сред най-интелигентните са: бордър коли, пудел, немска овчарка, голдън ретривър, доберман, коли, лабрадор, папийон, ротвайлер и австралийски кетълдог.


По-глупави пък са: афганска хрътка, басенжи, булдог, чау-чау, борзой, блъдхаунд, пекинез, мастиф, бигъл и басет.


Очевидно е, че няма да седнем и да разговаряме с кучето си, но те дават знаци, че разбират думи и жестове", обощава авторът на изследването проф. Стенли Корън.


Проф. Корън смята, че кучетата са сред най-интелигентните животни и могат да съперничат на маймуните и папагалите в способността им да разбират езика на хората.


"Освен това могат да лъжат преднамерено - умение, което децата развиват на по-късна възраст", допълва ученият и твърди, че животът с хората е допринесъл за развитието на кучешкия интелект.


"Вижте разликата в поведението на вълците и домашните кучета! Когато човек посочи нанякъде, вълкът ще погледне пръста, а домашното куче ще насочи поглед в посоката, в която е отправен", аргументира се той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар